Home » Aktualności » XVII Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności

 

XVII Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności

 

W dniu 11 stycznia 2013 r. uczennice klasy IV Technikum Żywienia: Agnieszka Rosołowska i Ewelina Zmarzła, pod opieką nauczyciela przedmiotów zawodowych p. Elżbiety Sadury, uczestniczyły w okręgowych eliminacjach XVII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności w Lublinie.

 Wiodącą tematyką tej edycji była problematyka żywności tradycyjnej i regionalnej oraz kuchnie narodowe, przez co organizatorzy chcieli zwrócić uwagę uczestnikom na kulturotwórczą rolę żywności i żywienia.

W eliminacjach wzięło udział 55-ciu uczniów szkół ponadgimnazjalnych z województwa świętokrzyskiego i lubelskiego. W wyniku 2-godzinnego testu pisemnego, wyłoniono ośmiu najlepszych uczniów, którzy przeszli do centralnego etapu tej olimpiady.

Nasze uczennice znalazły się w drugiej i trzeciej dziesiątce. Przy okazji udziału w olimpiadzie, już teraz miały okazję przygotować się lepiej do egzaminu zawodowego.

Tekst i fotografie: Elżbieta Sadura.

 Zobacz zdjęcia w galerii. 

 

(Ewa Rzepa)

Komentowanie niemożliwe

Niestety nie można komentować tego wpisu