Home » Aktualności » Mistrzostwa Polski Młodych Kelnerów

 

Mistrzostwa Polski Młodych Kelnerów

 

25 marca 2015 r. uczniowie kl. II i III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych pod opieką nauczycielki przedmiotów zawodowych p. Elżbiety Sadury i nauczyciela p. Artura Sakwy, mieli cenną okazję gościć w Zespole Szkół Nr 1 im. Stefanii Sempołowskiej w Puławach, gdzie odbyły się coroczne VIII Mistrzostwa Polski Kelnerów „Junior Waiter 2015” z udziałem ośmiu najlepszych drużyn uczniów ponadgimnazjalnych szkół zawodowych z różnych regionów Polski.

Mistrzostwa Polski Kelnerów w Puławach

Rozpoznawanie 10-ciu różnych rodzajów wód mineralnych

Drużyny te, pod okiem profesjonalnego jury, musiały sprostać wielu zadaniom finałowym, takim jak:

– test organoleptyczny rozpoznania 10-ciu anonimowych prób różnych rodzajów popularnych wód mineralnych;

– wykonanie deseru z ananasa wg własnego pomysłu (konkurs: „Wariacje na temat ananasa”);

– dekoracja i nakrycie stołu do określonego menu (konkurs Improstyl);

– efektowne Pokazy Synchroniczne (tj. jednoczesna obsługa kilku konsumentów przez grupę takiej samej liczby kelnerów w takt dobranej muzyki).

Serwis Synchroniczny

Serwis Synchroniczny

"Wariacje na temat ananasa"

„Wariacje na temat ananasa”

Równolegle do tego turnieju, w szkolnej pracowni gastronomicznej odbywał się II Wojewódzki Konkurs Kulinarny „Lubelskie Inspiracje w Kuchni Polskiej”. Dwuosobowe zespoły uczniów ze szkół lubelskich musiały w czasie 120 minut sporządzić potrawę regionalną z wykorzystaniem kaszy jaglanej – typowego produktu w kuchni lubelskiej.

Lubelskie Inspiracje w Kuchni Polskiej

„Lubelskie Inspiracje w Kuchni Polskiej”

Lubelskie Inspiracje w Kuchni Polskiej

„Lubelskie Inspiracje w Kuchni Polskiej”

Wszystkie wymienione eliminacje były dla nas bardzo atrakcyjne. Byliśmy pod wrażeniem wysokich umiejętności uczniów, co będzie przydatne w planowaniu podobnych imprez w naszej szkole oraz w rozwoju zawodowym uczniów.

Tekst i zdjęcia: p. Elżbieta Sadura.

 

 

Komentowanie niemożliwe

Niestety nie można komentować tego wpisu