Wycieczka dydaktyczna do katowickiego SPODKA
23.10.2018 r. grupa uczniów kl. I technikum żywienia i usług gastronomicznych wyjechała do Katowic na III. edycję Festiwalu Dekorowania Ciast i Tortów, której 2-dniowy program obejmował m.in. pokazy prac konkursowych wykonanych z wykorzystaniem mas cukrowych w trzynastu kategoriach tematycznych (m.in. torty piętrowe, babeczki, ciastka i kwiatowe elementy dekoracyjne).
Było na co popatrzeć!
W czasie imprezy było też 7 stref tematycznych, a wśród nich ciekawy wykład dietetyka p.t.: „Kocham jeść, ale nie chcę tyć”.
Zwiedziliśmy także stoiska z bogatym asortymentem akcesoriów do dekorowania wyrobów cukierniczych, z możliwością ich zakupu na własne potrzeby. Można było obejrzeć pokazy sugarcrafterskie mistrzów w zakresie wykorzystania nowoczesnych technik dekoratorskich.
Dzięki tej wycieczce poznaliśmy – w dużym skrócie – specyfikę pracy w cukierni, która od lat jest bardzo ważnym działem współczesnej gastronomii
Tekst i zdjęcia: E.Sadura
Komentowanie niemożliwe
Niestety nie można komentować tego wpisu