Home » Aktualności » Wycieczka dydaktyczna do katowickiego SPODKA

 

Wycieczka dydaktyczna do katowickiego SPODKA

 

23.10.2018 r. grupa uczniów kl. I technikum żywienia i usług gastronomicznych wyjechała do Katowic na III. edycję Festiwalu Dekorowania Ciast i Tortów, której 2-dniowy program obejmował m.in. pokazy prac konkursowych wykonanych z wykorzystaniem mas cukrowych w trzynastu kategoriach tematycznych (m.in. torty piętrowe, babeczki, ciastka i kwiatowe elementy dekoracyjne).

SSA44575

Było na co popatrzeć!

SSA44580

SSA44586

W czasie imprezy było też 7 stref tematycznych, a wśród nich ciekawy wykład dietetyka p.t.: „Kocham jeść, ale nie chcę tyć”.

IMG-20181027-WA0000

 

Zwiedziliśmy także stoiska z bogatym asortymentem akcesoriów do dekorowania wyrobów cukierniczych, z możliwością ich zakupu na własne potrzeby. Można było obejrzeć pokazy sugarcrafterskie mistrzów w zakresie wykorzystania nowoczesnych technik dekoratorskich.

Dzięki tej wycieczce poznaliśmy – w dużym skrócie – specyfikę pracy w cukierni, która od lat jest bardzo ważnym działem współczesnej gastronomii

Tekst i zdjęcia: E.Sadura

 

Komentowanie niemożliwe

Niestety nie można komentować tego wpisu