Home » Aktualności » Warsztaty – „Znane desery świata”.

 

Warsztaty – „Znane desery świata”.

 

Dla tych, którzy stęsknili się za tradycyjnymi zajęciami w szkole, dla przypomnienia zdjęcia z warsztatów „Znane desery świata”, w których wzięli udział uczniowie z klasy II TŻiUG. Warsztaty odbyły się w ostatnim dniu przed zawieszeniem zajęć szkolnych, czyli 11 marca 2020 r. Warsztaty poprowadziła pani Urszula Kasza, właścicielka domu weselnego „Dworek Wymysłów”.

IMG_20200311_093230

Uczniowie przygotowali dwa desery – „Pavlova” oraz „Tiramisu”.

Warsztaty były bardzo udane. Uczestnicy otrzymali wielce cennych i praktycznych wskazówek, przydatnych przy wypieku ciasta bezowego i dekoracji deserów. Na zakończenie odbyła się degustacja.

Dziękujemy pani Urszuli Kaszy za poświęcony czas oraz za chęć podzielenia się z nami swoją wiedzą
i doświadczeniem.

Po powrocie do tradycyjnego nauczania, planujemy cyklicznie organizować warsztaty i spotkania
z praktykami w branży gastronomicznej.

Włoskie tiramisu
Legenda głosi, że twórcą popularnego na całym świecie tiramisu był Cosimo III de’ Medici, władca Toskanii.
To on zaczął podawać ten deser w czasie posiedzeń rady księstwa. Istnieje jeszcze jedna, popularna w Wenecji teoria, jakoby tiramisu od dawnych czasów było ulubionym przysmakiem dożów. Największą sławę przysmak zyskał jednak w czasie II wojny światowej, kiedy włoscy żołnierze otrzymywali go w paczkach przesyłanych od bliskich. Ten deser przyrządza się z podłużnych biszkoptów nasączonych mocną kawą espresso oraz likierem Amaretto, na które nakładany jest krem z serka mascarpone, żółtek, śmietany i cukru. Całość posypuje się zmieloną czekoladą lub kawą. Tiramisu podaje się mocno schłodzone.

Źródło: https://kuchnia.wp.pl/najslynniejsze-desery-swiata-6054629888001153g

Pavlova
To rodzaj tortu bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami – zazwyczaj truskawkami, malinami, kawałkami brzoskwini czy kiwi. Nie ma jednego przepisu na ten przysmak, ale najczęściej przyrządza się go z białek, cukru i mąki ziemniaczanej. Ma bardzo lekką konsystencję i rozpływa się
w ustach. Jego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Ponoć potrawę pierwszy raz przygotowano podczas pobytu tancerki w Perth (w 1926 albo 1929 roku), a podał go szef kuchni hotelu Esplanade.
Z kolei Nowozelandczycy twierdzą, że deser przyrządzono po raz pierwszy w Wellington w czasie tournée Pawłowej.

Źródło: https://kuchnia.wp.pl/najslynniejsze-desery-swiata-6054629888001153g/5

 

Brak komentarzy

Bądź pierwszy!

Skomentuj