Technik żywienia i usług gastronomicznych

 

W trakcie nauki uczniowie poznają zasady urządzania i prowadzenia zakładów gastronomicznych, technologię sporządzania potraw, zasady żywienia zbiorowego oraz sposoby obsługi konsumenta. Praktyczna nauka zawodu odbywa się w szkolnej pracowni żywienia, stołówkach i innych zakładach żywienia zbiorowego (restauracjach, barach, kawiarniach).
Nauka trwa 5 lat, kończy się maturą i egzaminem zewnętrznym potwierdzającym kwalifikacje zawodowe.

Kwalifikacje:

  • Sporządzanie potraw i napojów
  • Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Przedmioty realizowane na poziomie rozszerzonym:

  • geografia

Języki obce:

  • angielski – obowiązkowy
  • drugi do wyboru – niemiecki lub rosyjski

dodatkowo:

  • język obcy zawodowy

W trakcie nauki uczniowie poznają zasady urządzania i prowadzenia zakładów gastronomicznych, technologię sporządzania potraw, zasady żywienia zbiorowego oraz sposoby obsługi konsumenta.

W trakcie nauki uczniowie mogą uzyskać dodatkowe kwalifikacje na kursach:

  • baristycznych,
  • kelnerskich.

Ponadto uczestniczą w warsztatach kulinarnych z udziałem szefów kuchni z renomowanych restauracji.

Praktyczna nauka zawodu odbywa się w szkolnej pracowni technologii gastronomicznej oraz znanych okolicznych zakładach gastronomicznych np.: Hotel „BRISTOL” lub Hotel „Słoneczny Zdrój” w Busku-Zdroju,

W ramach zajęć uczniowie uczestniczą w wycieczkach dydaktycznych do zakładów żywienia zbiorowego np.: Restauracja w Hotelu „Tęczowy Młyn” w Kielcach, Herbaciarnia „Smaki Świata” w Busku – Zdroju, restauracje z kuchniami świata w Krakowie.

Oferujemy wyjazdy na międzynarodowe targi gastronomiczne, m.in.: Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA w Krakowie, Expo Sweet – Targi cukiernicze i lodziarskie w Warszawie, Natura Food – Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej w Łodzi.

Absolwent tego technikum może znaleźć zatrudnienie:
  • we wszystkich typach zakładów gastronomicznych: restauracjach, barach, kawiarniach, stołówkach, domach opieki.
  • może rozpocząć własną działalność gospodarczą: prowadzić catering lub organizować bale, wesela,
  • prowadzić żywienie zbiorowe: bufety, stołówki, bary, kafeterie; projektować i aranżować wnętrza sal konsumpcyjnych.

W marcu 2018 r. nasza szkoła otrzymała tytuł „Kuźni Talentów Kulinarnych” Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.

  Zobacz prezentację kierunku na YouTube