Podręczniki
ROK SZKOLNY 2021/2022
KLASA I
TECHNIKUM ROLNICZEGO ORAZ TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
PODRĘCZNIKI DO PRZEDMIOTÓW OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH
PRZEDMIOT | AUTOR/AUTORZY | TYTUŁ | ZAKRES NAUCZANIA | WYDAWNICTWO |
Religia | Zespół autorów pod red. ks. Tadeusza Śmiecha | W blasku Bożej prawdy 1 | podstawowy | Jedność |
Język polski | Chmiel Małgorzata, Kostrzewa Eliza | Ponad słowami, kl. I, cz. I i II | podstawowy i rozszerzony |
Nowa Era |
Język angielski | Virginia Evans, Jenny Dodey | Matura Prime Time. PRE-INTERMEDIATE (podręcznik obowiązuje w kl. I oraz w pierwszym półroczu kl. II) |
Upper-intermediate Intermediate Pre-intermediate |
Express Publishing |
Język niemiecki | Łuniewska Krystyna, Tworek Urszula | Alles klar 1a | podstawowy | WSiP |
Język rosyjski | Zybert M., Dąbrowska H. | Nowyje wstrieczi 1 | podstawowy | WSiP |
Historia | Roszak Stanisław, Kłaczkow Jarosław | Poznać przeszłość, wiek XX. Podręcznik do historii dla szkół ponadgimnazjalnych. (podręcznik obowiązuje w kl. I oraz w kl. II) |
podstawowy | Nowa Era |
Wiedza o kulturze | Bokiniec Monika, Forysiewicz Barbara, Michałowski Jacek i inni | Spotkania z kulturą. Podręcznik do wiedzy o kulturze dla liceum i technikum. | podstawowy | Nowa Era |
Matematyka | Babiański Wojciech, Chańko Lech, Ponczek Dorota | Matematyka 1 | podstawowy i rozszerzony |
Nowa Era |
Fizyka | pod red. Marii Fiałkowskiej | Świat fizyki. Podręcznik dla szkół ponadgimnazjalnych. | podstawowy | ZamKor |
Chemia | Hassa Romuald, Mrzigod Aleksander, Mrzigod Janusz | To jest chemia. Podręcznik dla szkół ponadgimnazjalnych. | podstawowy | Nowa Era |
Biologia | Jakubik Beata, Szymańska Renata | Seria: Odkrywamy na nowo. | podstawowy | OPERON |
Geografia | Uliszak Jarosław, Wiedermann Krzysztof | Oblicza geografii. Podręcznik dla szkół ponadgimnazjalnych. | podstawowy | Nowa Era |
Podstawy przedsiębiorczości | Korba Jarosław, Smutek Zbigniew | Podstawy przedsiębiorczości Seria: Odkrywamy na nowo. (podręcznik obowiązuje w kl. I i II) | podstawowy | OPERON |
Informatyka | Nowakowski Zdzisław | Informatyka. Po prostu.Podręcznik dla szkół ponadgimnazjalnych. | podstawowy | WSiP |
Edukacja dla bezpieczeństwa | Goniewicz Mariusz, Nowak-Kowal Anna, Smutek Zbigniew | Edukacja dla bezpieczeństwa.Seria: Odkrywamy na nowo. | podstawowy | OPERON |
KLASA I
TECHNIKUM ROLNICZEGO ORAZ TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
PODRĘCZNIKI DO PRZEDMIOTÓW ZAWODOWYCH
ZAWÓD | PRZEDMIOT | AUTOR/AUTORZY | TYTUŁ PODRĘCZNIKA | WYDAWNICTWO |
technik rolnik | Działalność gospodarcza w rolnictwie |
T. Gorzelany, W. Ane | Prowadzenie działalności gospodarczej (podręcznik obowiązuje w kl. I, II, III) | WSiP |
technik rolnik | Przepisy ruchu drogowego | Z. Próchniewicz | Podręcznik kandydata na kierowcę | Grupa Image |
technik rolnik | Produkcja roślinna | Czerwiński Z., Gawrońska-Kulesza A. (red.), Lenart S. i inni | Produkcja roślinna, podręcznik do nauki zawodu technik rolnik, cz. I | REA |
technik rolnik | Produkcja zwierzęca | Marciniak-Kulka Ewa | Produkcja zwierzęca, cz. I | REA |
technik rolnik | Technika w rolnictwie | Kulka Andrzej | Technika w rolnictwie, cz. I | REA |
technik rolnik | Bhp w rolnictwie | Bukała W., Szczęch K. | Bezpieczeństwo i higiena pracy | WSiP |
technik żywienia i usług gastronomicznych |
Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem |
Kmiołek Anna | Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów. Towaroznawstwo i przechowywanie żywności. |
WSiP |
technik żywienia i usług gastronomicznych |
Wyposażenie techniczne w gastronomii |
M. Zienkiewicz | Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów, część III. Wyposażenie zakładów gastronomicznych. |
WSiP |
technik żywienia i usług gastronomicznych |
Podstawy bhp | Bukała W., Szczęch K. | Bezpieczeństwo i higiena pracy | WSiP |
KLASA II
TECHNIKUM ROLNICZEGO ORAZ TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
PODRĘCZNIKI DO PRZEDMIOTÓW OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH
PRZEDMIOT | AUTOR/AUTORZY | TYTUŁ | ZAKRESNAUCZANIA | WYDAWNICTWO |
Religia | Zespół autorów pod red. ks. Jarosława Czerkawskiego | Na drogach wiary 2 | podstawowy | Jedność |
Język polski | Chmiel Małgorzata, Równy Anna | Ponad słowami, kl II, cz. I | podstawowy i rozszerzony |
Nowa Era |
Język angielski | Virginia Evans, Jenny Dodey | Matura Prime Time. INTERMEDIATE (obowiązuje od II półrocza w kl. II oraz w kl. III) |
Upper-intermediate Intermediate Pre-intermediate |
Express Publishing |
Język niemiecki | Łuniewska Krystyna, Tworek Urszula | Alles klar 1b | podstawowy | WSiP |
Język rosyjski | Zybert M., Dąbrowska H. | Nowyje wstrieczi | podstawowy | WSiP |
Historia | Roszak Stanisław, Kłaczkow Jarosław | Poznać przeszłość, wiek XX. Podręcznik do historii dla szkół ponadgimnazjalnych. (ten sam podręcznik obowiązuje w kl. I oraz w kl. II) |
podstawowy | Nowa Era |
Historia i społeczeństwo | Małkowski Tomasz, | Poznać przeszłość. Ojczysty Panteon i ojczyste spory. |
podstawowy | Nowa Era |
Wiedza o społeczeństwie | Smutek Zbigniew, Maleska Jan | Wiedza o społeczeństwie. Seria: Odkrywamy na nowo. | podstawowy | OPERON |
Matematyka | Babiański Wojciech, Chańko Lech, Ponczek Dorota | Matematyka 2 | rozszerzony | Nowa Era |
Biologia | Kaczmarek Dawid, Pengal Marek | Biologia 1 Seria: Odkrywamy na nowo. | rozszerzony | OPERON |
KLASA II
TECHNIKUM ROLNICZEGO ORAZ TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
PODRĘCZNIKI DO PRZEDMIOTÓW ZAWODOWYCH
ZAWÓD | PRZEDMIOT | AUTOR/AUTORZY | TYTUŁ PODRĘCZNIKA | WYDAWNICTWO |
technik rolnik | Działalność gospodarcza w rolnictwie |
T. Gorzelany, W. Ane | Prowadzenie działalności gospodarczej (podręcznik obowiązuje w kl. I, II, III) | WSiP |
technik rolnik | Produkcja roślinna | Czerwiński Z., Gawrońska-Kulesza A. (red.), Lenart S. i inni |
Produkcja roślinna, podręcznik do nauki zawodu technik rolnik, cz. II | REA |
technik rolnik | Produkcja zwierzęca | Zespół autorów | Produkcja zwierzęca, cz. II | REA |
technik rolnik | Technika w rolnictwie | Andrzej Kulka | Technika w rolnictwie, cz. II | REA |
technik rolnik | Bhp w rolnictwie | Bukała W., Szczęch K. | Bezpieczeństwo i higiena pracy | WSiP |
technik rolnik | Język obcy zawodowy – j. angielski |
Neil O’Sullivan, James D. Libbin | Agriculture | Express Publishing |
technik żywienia i usług gastronomicznych |
Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem |
Kmiołek Anna | Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów. Technologia gastronomiczna, cz. 1. |
WSiP |
technik żywienia i usług gastronomicznych |
Wyposażenie techniczne w gastronomii |
M. Zienkiewicz | Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów, część I. Wyposażenie zakładów gastronomicznych. |
WSiP |
technik żywienia i usług gastronomicznych |
Działalność gospodarcza w gastronomii |
Górska-Warsewicz H., Sawicka B., Mikulska T. | Gastronomia t. III. Działalność gospodarcza w gastronomii. | WSiP, REA |
technik żywienia i usług gastronomicznych |
Zasady żywienia | Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B. i inni | Zasady żywienia. Planowanie i ocena. | WSiP |
technik żywienia i usług gastronomicznych |
Język obcy zawodowy – j. angielski |
Virginia Evans, Jenny Dodey, Ryan Hayley | Cooking (podręcznik obowiązuje w kl. II i III) | Express Publishing |
KLASA III
TECHNIKUM ROLNICZEGO ORAZ TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
PODRĘCZNIKI DO PRZEDMIOTÓW OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH
PRZEDMIOT | AUTOR/AUTORZY | TYTUŁ | ZAKRES NAUCZANIA | WYDAWNICTWO |
Religia | Zespół autorów pod red. S. Mazura, B. Noska, K. Rokosz | Za progiem nadziei 3 | podstawowy | Jedność |
Język polski | Chmiel Małgorzata, Równy Anna | Ponad słowami, kl. II, cz. II | podstawowy i rozszerzony |
Nowa Era |
Język angielski | Virginia Evans, Jenny Dodey | Matura Prime Time. INTERMEDIATE (obowiązuje od II półrocza w kl. II oraz w kl. III) |
Upper-intermediate Intermediate Pre-intermediate |
Express Publishing |
Język niemiecki | Łuniewska Krystyna, Tworek Urszula | Alles klar 2a | podstawowy | WSiP |
Język rosyjski | Zybert M., Dąbrowska H. | Nowyje wstrieczi | podstawowy | WSiP |
Historia i społeczeństwo |
Janicka Iwona | Poznać przeszłość. Rządzący i rządzeni. | podstawowy | Nowa Era |
Matematyka | Babiański Wojciech, Chańko Lech, Ponczek Dorota | Matematyka 3 | rozszerzony | Nowa Era |
Biologia | Kaczmarek D., Zaleska-Szczygieł M. | Biologia 2. Seria: Odkrywamy na nowo. | rozszerzony | OPERON |
KLASA III
TECHNIKUM ROLNICZEGO ORAZ TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
PODRĘCZNIKI DO PRZEDMIOTÓW ZAWODOWYCH
ZAWÓD | PRZEDMIOT | AUTOR/AUTORZY | TYTUŁ PODRĘCZNIKA | WYDAWNICTWO |
technik rolnik | Działalność gospodarcza w rolnictwie |
T. Gorzelany, W. Ane | Prowadzenie działalności gospodarczej (podręcznik obowiązuje w kl. I, II, III) | WSiP |
technik rolnik | Produkcja roślinna | Zespół autorów | Produkcja roślinna, podręcznik do nauki zawodu technik rolnik, cz. III | REA |
technik rolnik | Produkcja zwierzęca | Zespół autorów | Produkcja zwierzęca, cz. II | REA |
technik rolnik | Technika w rolnictwie | Andrzej Kulka | Technika w rolnictwie, cz. III | REA |
technik rolnik | Spółdzielnie i grupy producenckie w warunkach gospodarki rynkowej | Zespół autorów pod red. W. Boguty | Spółdzielczość wiejska | Krajowa Rada Spółdzielcza |
technik żywienia i usług gastronomicznych |
Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem |
Kmiołek Anna | Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów. Technologia gastronomiczna, cz. 1 i 2 |
WSiP (2013) |
technik żywienia i usług gastronomicznych |
Przedsiębiorstwo gastronomiczne | Gronatkowska A. | Przedsiębiorstwo gastronomiczne. | FORMAT AB |
technik żywienia i usług gastronomicznych |
Działalność gospodarcza w gastronomii |
Górska-Warsewicz H., Sawicka B., Mikulska T. | Gastronomia t. III. Działalność gospodarcza w gastronomii. | WSiP, REA |
technik żywienia i usług gastronomicznych |
Usługi gastronomiczne z obsługą konsumenta | Kmiołek Anna | Usługi gastronomiczne | WSiP (2013) |
technik żywienia i usług gastronomicznych |
Organizacja produkcji gastronomicznej i zajęcia praktyczne | Kmiołek Anna | Organizacja produkcji gastronomicznej. | WSiP (2013) |
technik żywienia i usług gastronomicznych |
Język obcy zawodowy – j. angielski |
Virginia Evans, Jenny Dodey, Ryan Hayley | Cooking (podręcznik obowiązuje w kl. II i III) | Express Publishing |