Kurs kelnerski
22. września 2018 r. po raz kolejny gościł w naszej szkole p.Grzegorz Górnik – założyciel popularnej wśród polskich gastronomów Akademii Kelnerskiej. W szkolnej pracowni obsługi konsumenta przeprowadził warsztaty kelnerskie dla 24-osobowej grupy uczniów z klas I, II i III technikum żywienia i usług gastronomicznych.
Tematyka warsztatów była różnorodna i wcześniej uzgodniona pod kątem naszych potrzeb i zgodności z podstawą programową kształcenia zawodowego.
Obejmowała ona pokazy i ćwiczenia w grupach w zakresie:
- rodzaje bielizny stołowej i zastawy stołowej oraz ich zastosowanie,
- noszenie tac kelnerskich z obciążeniem,
- noszenie kilku talerzy w odpowiednim ułożeniu na rękach,
- nakładanie potraw na talerze za pomocą różnych uchwytów sztućców w serwisie francuskim,
- pokaz dekantacji wina czerwonego z użyciem potrzebnego sprzętu,
- ćwiczenia właściwego nalewania wina z butelki do kieliszków gości,
- degustacja różnych rodzajów wód mineralnych jako element pracy hydrosmmeliera,
- serwis specjalny z wykorzystaniem specjalistycznego wózka do flambirowania i pokaz wykonania deseru z bananów flambirowanych oraz jego aranżacji na talerzu gościa.
Pan Grzegorz jako profesjonalista przekazał młodzieży wiele cennych informacji i tajników zawodu kelnera oraz dobre rady i wskazówki, jak osiągnąć sukces w gastronomii. Na pewno jeszcze zaprosimy do nas p. Górnika.
Kurs odbył się z inicjatywy nauczycielki przedmiotów zawodowych – p. Elżbiety Sadury.
Tekst: E. Sadura
Zdjęcia: E. Sadura, E. Rzepa.
- Zajęcia kelnerskie.
- Kurs kelnerski, 2018 r.
Komentowanie niemożliwe
Niestety nie można komentować tego wpisu