Home » Aktualności » Kurs kelnerski

 

Kurs kelnerski

 

22. września 2018 r. po raz kolejny gościł w naszej szkole p.Grzegorz Górnik – założyciel popularnej wśród polskich gastronomów Akademii Kelnerskiej. W szkolnej pracowni obsługi konsumenta przeprowadził warsztaty kelnerskie dla 24-osobowej grupy uczniów z klas I, II i III technikum żywienia i usług gastronomicznych.

SSA44411

Tematyka warsztatów była różnorodna i wcześniej uzgodniona pod kątem naszych potrzeb i zgodności z podstawą programową kształcenia zawodowego.

Obejmowała ona pokazy i ćwiczenia w grupach w zakresie:

- rodzaje bielizny stołowej i zastawy stołowej oraz ich zastosowanie,

- noszenie tac kelnerskich z obciążeniem,

- noszenie kilku talerzy w odpowiednim ułożeniu na rękach,

- nakładanie potraw na talerze za pomocą różnych uchwytów sztućców w serwisie francuskim,

- pokaz dekantacji wina czerwonego z użyciem potrzebnego sprzętu,

- ćwiczenia właściwego nalewania wina z butelki do kieliszków gości,

- degustacja różnych rodzajów wód mineralnych jako element pracy hydrosmmeliera,

- serwis specjalny z wykorzystaniem specjalistycznego wózka do flambirowania i pokaz wykonania deseru z bananów flambirowanych oraz jego aranżacji na talerzu gościa.

IMG_3514

Pan Grzegorz jako profesjonalista przekazał młodzieży wiele cennych informacji i tajników zawodu kelnera oraz dobre rady i wskazówki, jak osiągnąć sukces w gastronomii. Na pewno jeszcze zaprosimy do nas p. Górnika.

Kurs odbył się z inicjatywy nauczycielki przedmiotów zawodowych – p. Elżbiety Sadury.

Tekst: E. Sadura

Zdjęcia: E. Sadura, E. Rzepa.

 

Komentowanie niemożliwe

Niestety nie można komentować tego wpisu