Uczniowie technikum żywienia zaproszeni do Warszawy
4. października 2018 r. grupa uczniów z klasy IV i II technikum żywienia i usług gastronomicznych skorzystała z zaproszenia na inaugurację specjalnej edycji programu Polskie Skarby Kulinarne, prowadzonego przez sieć hurtowni MAKRO Polska, w celu zwiększenia świadomości Polaków na tematy kulinarnej tradycji naszego kraju. Wycieczkę zorganizowała nauczycielka przedmiotów zawodowych – p. Elżbieta Sadura.
Ta specjalna edycja była poświęcona setnej rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę i nosiła nazwę: Kulinarne Zjednoczenie Polski.
Wydarzenie to odbyło się w Forcie Mokotów-Szarotka w Warszawie z udziałem kilkuset osób, w tym najlepszych szefów kuchni z całego kraju oraz uczniów szkół o profilu gastronomicznym, którzy rozwijają swoje umiejętności kulinarne.
Na przygotowanych stanowiskach degustowaliśmy potrawy pochodzące z terenów dawnych zaborów: rosyjskiego, pruskiego i austriackiego oraz z kuchni żydowskiej i kuchni wojskowej – czyli kuchni XIX i XX-wiecznej Polski. Historyczne receptury zostały wspólnie wybrane i przełożone na język współczesnej gastronomii przez najlepszych dwudziestu dziewięciu szefów kuchni, którzy wzbogacili je o elementy charakterystyczne dla regionów kulinarnych Polski. Oryginalne receptury odczytał i wcześniej opracował w oryginalnym brzmieniu prof. Jarosław Dumanowski z Wydziału Nauk Historycznych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.
Zaproszeni szefowie kuchni jako ambasadorowie Kulinarnego Zjednoczenia Polski, świętują naszą narodową rocznicę poprzez wprowadzenie specjalnego menu, dzięki czemu goście najlepszych lokali w całej Polsce odbędą kulinarną podróż po smakach polskiej historii w dniach: 5-11 listopada – będzie to Tydzień Kuchni Polskiej.
W programie uroczystości były też pokazy kulinarne, prowadzone przez szefów kuchni-ambasadorów. Jednym z nich był Michał Markowicz, który prowadził kiedyś warsztaty kulinarne w naszej szkole jako szef kuchni Hotelu Qubus w Kielcach.
Rozpoczęła się również III edycja programu edukacyjnego: Szef dla Młodych Talentów, w celu integrowania szkół o profilu gastronomicznym z sektorem HoReCa oraz tworzenia przyszłym kucharzom możliwości nauki od najlepszych szefów kuchni poprzez: spotkania edukacyjne (t.j. Miksery Kulinarne), staże w wiodących polskich restauracjach oraz warsztaty kulinarne na zaproszenie zainteresowanych szkół.
My także planujemy takie warsztaty dla najlepszych uczniów i udział w spotkaniach edukacyjnych w Krakowie.
Tekst i zdjęcia: p. Elżbieta Sadura.
Komentowanie niemożliwe
Niestety nie można komentować tego wpisu